Άρθρα

Ο Αλ Καπόνε και η αρχή της κωδικοποίησης προϊόντων

Γνωρίζατε ότι οφείλουμε την δημιουργία της βιομηχανίας κωδικοποίησης προϊόντων στον περίφημο κακοποιό των αρχών του 20ου αιώνα, Αλ Καπόνε;

Η ημερομηνία λήξης στα γάλατα είναι ιδέα του Καπόνε σε μια προσπάθεια -όπως λένε- να γίνει έντιμος επιχειρηματίας.

Το κίνητρο του Αλ Καπόνε

Ο Αλ Καπόνε, ο νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος, αποφάσισε ότι χρειάζεται να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και λήξης πάνω στις συσκευασίες. Αυτό συνέβη όταν ένα μέλος της οικογένειάς του έπαθε δηλητηρίαση από χαλασμένο γάλα και αποφάσισε ούτε λίγο-ούτε πολύ, να δημιουργήσει από το μηδέν έναν ολόκληρο βιομηχανικό κλάδο!

Ο πασίγνωστος κακοποιός, διαπίστωσε μετά από μικρή έρευνα, ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος ούτε στη διαδικασία παραγωγής ούτε στη διαδικασία διανομής.  Έτσι, κανείς δεν γνώριζε παρά μόνον από τη μυρωδιά εάν το γάλα ήταν φρέσκο εάν ήταν ημερών ή εάν είχε νοθευτεί.

 

Το κενό στην αγορά

Ο Καπόνε, αντιλήφθηκε πως υπάρχει κενό και μάλιστα εντελώς νόμιμο στην αγορά! Έτσι η δηλητηρίαση προσφιλούς του προσώπου, του έδωσε ιδέες να διευρύνει με απόλυτη επιτυχία τις “δραστηριότητές” του. τη στιγμή μάλιστα που η ποτοαπαγόρευση θα τελείωνε σύντομα και ο τεράστιος στόλος με τα φορτηγά που διέθετε δεν έπρεπε να μείνει ανεκμετάλλευτος.

Έτσι ο Καπόνε έκανε δυο κινήσεις:

  1. Aγόρασε ένα γαλακτοκομείο.
  2. Μεθόδευσε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο το δημοτικό συμβούλιο του Σικάγο ώστε να πάρει απόφαση προκειμένου να μπει υποχρεωτικά στα μπουκάλια γάλακτος και σε εμφανή θέση ημερομηνία λήξεως.

Αυτή η δεύτερη κίνησή του ήταν το κλειδί για να ελέγξει την αγορά του γάλακτος στο Σικάγο. Μέχρι τότε η αγορά ήταν τοπική και η διανομή γινόταν από τοπικό σωματείο.

Ο Καπόνε, όμως, ήθελε να φέρει πιο φθηνό γάλα από το Γουινσκόσιν, πράγμα που σήμαινε ότι μέχρι να γίνει η διανομή στο Σικάγο θα είχε χαλάσει.

Η μοναδική λύση που υπήρχε ήταν η μεταφορά του γάλατος να γίνεται με τα δικά του πιο γρήγορα φορτηγά. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλ Καπόνε διασφάλισε τεράστιο κέρδος για τον ίδιο.

Οι «διαπραγματεύσεις» τόσο με το δημοτικό συμβούλιο του Σικάγου πήγαν κατ΄ευχήν όπως επίσης και με το τοπικό σωματείο όταν ο πρόεδρός του απήχθη για λύτρα ύψους 50.000 δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα ο Αλ Καπόνε έκανε τις πρώτες παραγγελίες φρέσκου γάλακτος με ημερομηνία λήξεως στο μπουκάλι!

Τρεις μήνες μετά ο Καπόνε μπήκε στη φυλακή για φοροδιαφυγή αφού, όμως, είχε θέσει ένα νέο στάνταρ και από τότε η κωδικοποίηση προϊόντων έγινε αναγκαία για την διασφάλιση της ποιότητας τους.