Άρθρα

8 συμβουλές για τη σωστή συντήρηση του θερμικού εκτυπωτή

Οι θερμικοί εκτυπωτές χρησιμοποιούν μια κεφαλή εκτύπωσης που θερμαίνεται για να δημιουργήσει εικόνες. Αυτή η διαδικασία παράγει εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας που διακρίνονται για την ανθεκτικότητά τους. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι θερμικών εκτυπωτών οι direct thermal και οι thermal transfer οι οποίοι χρησιμοποιούν μια κεφαλή εκτύπωσης που εφαρμόζει θερμότητα στην επιφάνεια που επιθυμούμε να εκτυπώσουμε.

Οι θερμικοί εκτυπωτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη δημιουργία ετικετών με barcode, για στοιχεία συσκευασίας, για σήματα ασφαλείας, βραχιολάκια καθώς και για διάφορες άλλες ετικέτες που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ή εκτίθενται σε δυσμενείς συνθήκες όπως η έκθεση στο ηλιακό φως, η υγρασία ή/και άλλες αντίξοες συνθήκες.

Η κεφαλή εκτύπωσης λοιπόν αποτελεί τον πυρήνα της λειτουργίας του θερμικού εκτυπωτή και είναι απαραίτητο να τη διατηρούμε σε άριστη κατάσταση για την επίτευξη υψηλής ποιότητας εκτυπώσεων. Η σωστή συντήρηση της κεφαλής είναι το κλειδί για τη διάρκεια ζωής και τη σταθερότητα του εκτυπωτή.

Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για την μέγιστη διάρκεια ζωής του θερμικού εκτυπωτή σας:

Κρατήστε την κεφαλή εκτύπωσης καθαρή 

Μια από τις πρώτες βλάβες που εμφανίζεται στους θερμικούς εκτυπωτές γραμμωτού κώδικα οφείλεται στην κεφαλή που δεν καθαρίζεται τακτικά. Μια καλή αρχή είναι να καθαρίζετε την κεφαλή εκτύπωσης κάθε φορά που αντικαθιστάτε τη μελανοταινία ή το ρολό ετικετών. Αυτό είναι ένα εύκολο βήμα που μπορεί να μειώσει το κόστος κατά τη διάρκεια ζωής του εκτυπωτή.

Ελέγξτε τις συνιστώμενες ρυθμίσεις θερμότητας και έντασης εκτύπωσης

Σε περίπτωση που αλλάζετε συχνά κεφαλές εκτύπωσης, χρειάζεται να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του εκτυπωτή σας για τις συνιστώμενες ρυθμίσεις θερμότητας και έντασης της εκτύπωσης. Μία πιθανή εσφαλμένη ρύθμιση θα μειώσει την αντοχή της κεφαλής και θα σας κοστίσει περισσότερα κατά τη διάρκεια ζωής του εκτυπωτή. Εάν δεν είστε σίγουροι για τη ρύθμιση που χρειάζεστε μπορείτε να συμβουλευτείτε την τεχνική υποστήριξη μας και θα σας βοηθήσουμε με την εγκατάσταση και τις ρυθμίσεις.

Κρατήστε καθαρό τον αισθητήρα

Ο αισθητήρας ετικετών είναι το στοιχείο μέσα στον θερμικό εκτυπωτή που εξασφαλίζει ότι ο χώρος μεταξύ της ετικέτας και της κεφαλής εκτύπωσης είναι σταθερός. Η σκόνη και τα σωματίδια στον αισθητήρα μπορούν να διακόψουν και να σταματήσουν τις λειτουργίες εκτύπωσης.

Συνίσταται να χρησιμοποιείτε καθαρισμό με πεπιεσμένο αέρα για ηλεκτρονικό εξοπλισμό ώστε να ρίξετε μερικές ριπές αέρα στον αισθητήρα. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων σκόνης από το προηγούμενο ρολό ετικετών. Αυτό μπορεί να γίνει ακριβώς πριν βάλετε το νέο σας ρολό.

Χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας μελανοταινίες

Οι μελανοταινίες χαμηλής ποιότητας από άγνωστες πηγές δεν κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές του κεριού ή ρητίνης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν συσσώρευση στον εκτυπωτή. Αυτή η συσσώρευση θα μειώσει την ποιότητα της εκτύπωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο περιεχόμενο των γραμμωτών κωδικών και των ετικετών.

Χρησιμοποιήστε πιο πλατιά μελανοταινία

Όταν χρησιμοποιείτε έναν εκτυπωτή θερμικής μεταφοράς μια καλή πρακτική είναι να τοποθετήσετε μια μελανοταινία που είναι ελαφρώς ευρύτερη από την ετικέτα. Αυτό το επιπλέον πλάτος θα βοηθήσει να λιπαίνεται η κεφαλή εκτύπωσης, επεκτείνοντας τη ζωή της.

Χρησιμοποιείτε μόνο χαρτί ετικετών καλής ποιότητας

Υπάρχει πιθανότητα το ρολό ετικετών χαμηλού κόστους να κρύβει επιπλέον κόστος καθώς διαθέτουν τραχείς κόκκους προκαλώντας έτσι περιττή φθορά στις κεφαλές εκτύπωσης και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής. Καθώς οι κεφαλές εκτύπωσης είναι πιο δαπανηρές από ότι τα ρολά, συνιστάται να τοποθετείτε ετικέτες ελάχιστα ακριβότερες και με καλύτερη ποιότητα.

Κρατήστε τον εκτυπωτή σας καθαρό, μέσα και έξω

Για την καλή λειτουργία του εκτυπωτή σας μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το εσωτερικό και το εξωτερικό του. Όταν οι περιοχές αυτές είναι βρώμικες, αυξάνεται η πιθανότητα να εισέλθουν σκόνη και υπολείμματα σε λάθος περιοχές.

Για να καθαρίσετε τις εξωτερικές επιφάνειες του εκτυπωτή χρησιμοποιήστε ένα πανί χωρίς χνούδι. Μη χρησιμοποιείτε σκληρά ή λειαντικά μέσα καθαρισμού ή διαλύτες. Εάν είναι απαραίτητο, μια ήπια λύση απορρυπαντικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φειδώ.

Θα πρέπει να ελέγχετε τον εσωτερικό χώρο μετά από περίπου κάθε τέσσερα ρολά ετικετών. Αφαιρέστε τυχόν ακαθαρσίες και χνούδια από το εσωτερικό του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε την κεφαλή και το ρόλλερ

Τα βήματα καθαρισμού:

  • Ανοίξτε την κεφαλή εκτύπωσης.
  • Αφαιρέστε το ρολό και την μελανοταινία.
  • Βουτήξτε την μια άκρη μιας μπατονέτας με διαλύτη και απλώστε κατά μήκος των στοιχείων εκτύπωσης από άκρο σε άκρο (τα στοιχεία εκτύπωσης βρίσκονται στην καφέ λωρίδα ακριβώς πίσω από τη λωρίδα χρωμίου της κεφαλής εκτύπωσης). Αφήστε μερικά δευτερόλεπτα για να εξατμιστεί ο διαλύτης.
  • Περιστρέψτε το ρόλλερ και καθαρίστε καλά με διαλύτη.
  • Βουρτσίστε τυχόν συσσωρευμένα χνούδια και σκόνη χαρτιού μακριά από τους κυλίνδρους.
  • Επανατοποθετήστε την κορδέλα και τα μέσα εκτύπωσης και κλείστε την κεφαλή εκτύπωσης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα προγράμματα συντήρησης που προσφέρουμε και την πλήρη γκάμα των αναλωσίμων μας καθώς καθώς και για να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα έχει προκύψει με τον εκτυπωτή σας.