Άρθρα

Ποια ειναι η διαφορα μεταξυ της αμεσης θερμικης εκτυπωσης και θερμικης μεταφορας;

 

Υπάρχουν δύο μέθοδοι θερμικής εκτύπωσης: άμεση θερμική και θερμική μεταφορά. Κάθε μέθοδος χρησιμοποιεί μια θερμική κεφαλή εκτύπωσης που εφαρμόζει θερμότητα στην επισημασμένη επιφάνεια. Η άμεση θερμική εκτύπωση χρησιμοποιεί χημικά επεξεργασμένα, θερμικά ευαίσθητα μέσα (χαρτί) που μαυρίζουν όταν περνάει κάτω από τη θερμική κεφαλή εκτύπωσης, ενώ η εκτύπωση θερμικής μεταφοράς χρησιμοποιεί μια θερμαινόμενη κορδέλα μελάνης για να παράγει ανθεκτικές, μακροχρόνιες αποτυπώσεις σε μεγάλη ποικιλία υλικών.

Οι εκτυπωτές θερμικής ετικέτας είναι ιδανικοί για την εκτύπωση γραμμωτού κώδικα επειδή παράγουν ακριβείς εικόνες υψηλής ποιότητα. Οι θερμικοί εκτυπωτές έχουν σχεδιαστεί ώστε να εκτυπώνουν σε αυστηρές ανοχές και να παράγουν τα ακριβή πλάτη γραμμών που απαιτούνται για μια επιτυχημένη εκτύπωση και σάρωση barcode. Κάθε τύπος εκτύπωσης μπορεί να παράγει μονοδιάστατα και δισδιάστατα barcode (γραμμωτό κώδικα), γραφικά και κείμενο με τις ίδιες αναλύσεις και ταχύτητες εκτύπωσης.

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Επειδή εκτυπώνουν χωρίς μελανοταινία, οι άμεσοι θερμικοί εκτυπωτές είναι γνωστοί για την απλότητα τους. Οι θερμικώς τυπωμένες ετικέτες έχουν συνήθως μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά δεν είναι κατάλληλες για περιβάλλοντα με έκθεση σε θερμότητα, μεγάλες περιόδους άμεσου ηλιακού φωτός ή τριβή. Οι άμεσοι θερμικοί εκτυπωτές δεν έχουν μελάνι, γραφίτη ή κορδέλα.

Αν η ετικέτα υπερεκτεθεί σε θερμότητα, φως ή άλλους καταλύτες, το υλικό θα σκουρύνει και θα κάνει το κείμενο ή τον γραμμωτό κώδικα δυσανάγνωστο. Για τους λόγους αυτούς, η άμεση θερμική εκτύπωση δεν χρησιμοποιείται για εφαρμογές αναγνώρισης για όλη τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Η αναγνωσιμότητα των άμεσων θερμικών ετικετών, των βραχιολιών και των χαρτιών απόδειξης ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης, αλλά η τεχνολογία παρέχει άφθονη διάρκεια ζωής για πολλές κοινές εφαρμογές εκτύπωσης γραμμωτών κωδίκων, όπως ετικέτες αποστολής, ταυτοποίηση ασθενών και επισκεπτών, αποδείξεις και εκτύπωση εισιτηρίων.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ

 • Η άμεση θερμική εκτύπωση παράγει εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης με καλή δυνατότητα σάρωσης.
 • Η άμεση θερμική εκτύπωση είναι ιδανική για εφαρμογές που απαιτούν μικρή διάρκεια ζωής – σημαίνει ότι η ετικέτα δεν χρειάζεται να διαρκέσει πολύ. Οι ετικέτες αποστολής και οι αποδείξεις είναι ιδανικές εφαρμογές, για παράδειγμα, ενώ οι ετικέτες προϊόντων δεν είναι.
 • Οι άμεσοι θερμικοί εκτυπωτές είναι πιο απλοί στην χρήση σε σύγκριση με τις άλλες τεχνολογίες εκτύπωσης, επειδή δεν υπάρχει μελάνι, γραφίτης ή μελανοταινία για παρακολούθηση ή αναπλήρωση.
 • Χωρίς προμήθειες για αντικατάσταση εκτός από το προς εκτύπωση υλικό (συνήθως χαρτί), τα μακροπρόθεσμα έξοδα συντήρησης παραμένουν χαμηλά.
 • Η άμεση θερμική εκτύπωση επιτρέπει την μεμονωμένη εκτύπωση ετικέτας ή την μαζική εκτύπωση χωρίς σχεδόν καθόλου απορρίμματα.
 • Με τα ανακυκλώσιμα υλικά, οι άμεσοι θερμικοί εκτυπωτές προσφέρουν περιβαλλοντική οικονομία.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΜΕΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ

 • Η άμεση θερμική εκτύπωση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η θερμότητα και το φως (φθορισμού ή / και άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας).
 • Το άμεσο θερμικό χαρτί παραμένει χημικά ενεργό μετά την εκτύπωση. Εξαιτίας αυτού, οι θερμικές ετικέτες συχνά επικαλύπτονται για να ανθίστανται στην έκθεση στο φως UV, στις χημικές ουσίες και στην τριβή (οι γνωστές Θερμικές TOP ετικέτες).

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Οι ετικέτες που εκτυπώνονται με την τεχνολογία της θερμικής μεταφοράς αναγνωρίζονται εύκολα από την πεντακάθαρη, συχνά γυαλιστερή, τυπωμένη επιφάνεια. Η σαφήνεια επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός λεπτού κυλίνδρου μελανοταινίας που όταν θερμαίνεται από την κεφαλή εκτύπωσης λιώνει στην ετικέτα για να σχηματίσει την εικόνα. Το μελάνι απορροφάται έτσι ώστε η εικόνα να γίνει μέρος του μέσου εκτύπωσης. Όταν συνδυάζεται με το κατάλληλο υπόστρωμα, η τεχνολογία θερμικής μεταφοράς δεν είναι μόνο αδιαπέραστη στη θερμότητα και την υγρασία, αλλά η εικόνα δεν μπορεί να αφαιρεθεί, καθιστώντας τις τυπωμένες ετικέτες ως τις πιο ανθεκτικές. Το χρώμα και η πυκνότητα της εκτυπωμένης εικόνας ή κειμένου καθορίζεται από την μελανοταινία και την ανάλυση του εκτυπωτή. Έτσι, η εκτύπωση θερμικής μεταφοράς παράγει συνεπή και αξιόπιστη εκτύπωση σε κάθε ετικέτα. Αυτή η τεχνική παρέχει ποιότητα και αντοχή στην αποτύπωση που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη on-demand τεχνολογία εκτύπωσης.

Το υλικό της ετικέτας και η μελανοταινία πρέπει να επιλεχθούν προσεκτικά ώστε να εξασφαλίζεται η απόδοση εκτύπωσης και η ανθεκτικότητα. Επιλέγοντας το σωστό συνδυασμό μέσου-κορδέλας, καθώς και ειδικών κολλητικών ουσιών, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν ετικέτες απαράμιλλης ποιότητας για να αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες, έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, χημικά, αποστείρωση και πολλά άλλα. Τυπικές εφαρμογές θερμικής μεταφοράς περιλαμβάνουν: ταυτοποίηση προϊόντος, παρακολούθηση πλακέτας κυκλώματος, μόνιμη ταυτοποίηση, δειγματοληψία και παρακολούθηση αρχείων, ετικέτες αποθήκης, ταυτοποίηση  απογραφής και υλικού, ετικέτες πιστοποίησης όπως UL / CSA, δείγματα εργαστηρίου, ψυκτικές αποθήκες και καταψύκτες, καθώς και υπαίθριες εφαρμογές.

 

ΠΛΕΟΝΑΚΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

 • Η θερμική μεταφορά παρέχει πεντακάθαρη εκτύπωση κειμένου, γραφικών και γραμμωτού κώδικα για μέγιστη αναγνωσιμότητα και δυνατότητα ανίχνευσης.
 • Η εκτύπωση θερμικής μεταφοράς παράγει σταθερότητα εικόνας με μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Η θερμική μεταφορά επιτρέπει την μεμονωμένη εκτύπωση ετικέτας ή την μαζική εκτύπωση χωρίς σχεδόν καθόλου απορρίμματα.
 • Τα μακροπρόθεσμα κόστη συντήρησης είναι χαμηλά σε σύγκριση με την dot matrix, την εκτύπωση λέιζερ και του εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης.
 • Η τεχνολογία θερμικής μεταφοράς μπορεί να εκτυπώσει σε μια σχεδόν απεριόριστη ποικιλία μέσων εκτύπωσης και υποστρωμάτων.
 • Οι εκτυπωτές θερμικής μεταφοράς κατασκευάζονται για να είναι πιο ανθεκτικοί από τους dot matrix ή τους εκτυπωτές λέιζερ, επιτρέποντας την αξιόπιστη λειτουργία σε βιομηχανικές εφαρμογές και εφαρμογές γραφείου.

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

 • Δεδομένου ότι οι εκτυπωτές θερμικής μεταφοράς απαιτούν μελανοταινία, το κόστος προμήθειας είναι υψηλότερο από έναν άμεσο θερμικό εκτυπωτή. Ωστόσο, οι κεφαλές εκτύπωσης θερμικής μεταφοράς διαρκούν περισσότερο από τις άμεσες θερμικές κεφαλές εκτύπωσης.
 • Η μελανοταινία περνάει μια μόνο φορά πάνω από το υλικό που θέλουμε να τυπώσουμε. Αν τυπώνουμε ελάχιστο μέρος μιας ετικέτας, τότε ίσως έχουμε άσκοπη σπατάλη μελανοταινίας.
 • Η μελανοταινία θερμικής μεταφοράς είναι κακή υποψήφια για ανακύκλωση.

Για να έχετε τη βέλτιστη ποιότητα εκτύπωσης στην εκτύπωση θερμικής μεταφοράς, η μελανοταινία και το υπόστρωμα των μέσων  εκτύπωσης θα πρέπει να είναι συμβατά. Διαφορετικά, η θερμότητα από την κεφαλή εκτύπωσης θα μπορούσε να λιώσει την μελανοταινία επάνω στην ετικέτα προκαλώντας εσωτερικά προβλήματα στον εκτυπωτή.

 

Δείτε όλους τους θερμικούς μας εκτυπωτές εδώ: https://labelink.gr/product-category/thermal-printers/
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα 210-2208302 και 2310-301140, στο sales@labelink.gr ή στην φόρμα επικοινωνίας μας.